Hanhia

HaavakkohansuPieni koira on siitä hyvä että linnut näyttävät isolle sen vieressä.
Soutelin ja annoin koiran uida kaislikossa piilottelevien sinikoiden toivossa. Jokin suuri lintu lähti hitaasti lentoon parin sadan metrin päästä, mutta en tunnistanut sitä ilta-aurinkoa vasten katsoessa. Panin suunnan kuitenkin mieleeni. Jatkoimme kaislikoiden läpikäyntiä, kunnes tulin kohtaan, jossa kesämökit alkoivat tulla vastarannalla liian lähelle. Otin koiran veneeseen ja soutelin eteenpäin, kun huomasin 100 metrin päässä suurehkon vesilinnun rannalla. Menin lähemmäs, mutta en uskaltanut kesämökkien takia ladata haulikkoa. Lintu vaikutti haavakolle, sillä sen liikkuminen oli hieman vaikeaa. Näytin koiralle kädellä suunnan ja sanoin "sorsa", jolloin se huomasi liikettä rannassa. Koira loikkasi veneen keulan ja piisamin pesän kautta rannalle ja oli hetkessä lentoon yrittävän hanhen selässä, jolloin hanhi putosi ilmasta veteen ja sukelsi. Hanhi sukelteli ja vaihtoi yhtenään suuntaa kaislikossa. Koira seurasi hajujälkeä ja kun se eksyi jäljiltä sain käsimerkeillä osoitettua sille oikean suunnan. Kolme kertaa koira sai hanhen pyrstöstä kiinni, mutta iso lintu veti sukeltaessaan koiran pään veden alle, jolloin koiran piti päästää irti ja kakistella vedet pois hengityksestä. Viimein koira sai otteen toisesta räpylästä. Soudin paikalle ja nostin molemmat veneeseen. Lähetän kavereille tekstiviestin ja saan vastaukseksi: "Hienoa", "Upeeta".

 

Hanhi pellollaMetsähanhi
Lähdin normaalille sorsametsälle ja laitoin muutamia 3,0mm pyöreitä hauleja taskuun. Tarkoitus oli antaa koiran tutkia pari kaislikkoa itse veneellä soutaen. Kävelin pellon reunaa veneen pitopaikkaa kohti ja laskin koiran vapaaseen hakuun. Koira juoksi pari sataa metriä veneelle ja hävisi rantapuskien taakse. Kohta koira juoksee takaisin ja tulee tiedottamaan, jolloin aloitan varovaisen hiipimisen. Puskien läpi näen n. 10-15 hanhea vajaan 100 metrin päässä. Käsken koiran pysyä paikallaan ja pääsen maastokuviollinen asu ja kasvosuoja päällä nippanappa ampumaetäisyydelle, kunnes kuivia oksia täynnä oleva puska estää etenemisen. Nousen hitaasti ja pääsen pudottamaan yhden hanhista, jonka koira noutaa turhankin oma-aloitteisesti. Lähetän taas kavereille tekstiviestin ja saan vastaukseksi: "Hyvä".

 

Hanhi DubleeHanhidoublee
Viikko edellisestä sanon vaimolle lähteväni ampumaan pari tavia samaiselle lahdelle, jolloin edellinen toistuu. Koira käy lahdella ja palaa takaisin tiedottamaan. Käsken koiran pysyä paikalla, mutta tällä kertaa ryömiessäni se ilmestyy aina vierelleni. Puren koiraa kuonoon ja niskaan ja yritän käskeä sitä pysymään aloillaan. Lopulta olen päässyt rantamättäiden takaa hiljaa mutalikkojen kautta ryömien avoveden äärelle. Huomaan hanhien tuijottavan koiraa, joka on myös hiipinyt avoveden äärelle. Se katselee hanhia, tärisee paikallaan ja odottaa laukausta. Hanhet ovat hieman kaukana eli 35-40 metrin päässä. En siksi uskalla ampua niitä veteen, sillä paksu siipipankko estää haulien läpäisyn. Nousen hitaasti ylös, jolloin hanhet pyrkivät veden pintaa pitkin juosten lentoon. Ammun ensimmäisen lähtökiitoon ja se kuolee välittömästi. Loput hanhet ovat jo ilmassa ja otan yhden jyvälle laitaen pienen ennakon. Laukauksen jälkeen hanhi heittää voltin ilmassa ja putoaa veteen jääden haavakoksi. Koira on jo menossa ensimmäistä hanhea kohti, mutta ohjaan sen haavakkon perään, joka pyrkii järven selälle. Koira saavuttaa pian uimalla haavakon, joka sukeltaa juuri ennenkuin koira ehtii vierelle. Koira painaa pään pinnan alle ja ottaa tiukan otteen hanhen pyrstöstä nostaen hanhen pinnalle. Nopea otteen vaihto kaulan tyvelle, josta puristaen koira aloittaa takaisin tulon. Hanhi ei anna periksi, vaan alkaa takoa siipipankoilla koiraa. Koira irrottaa otteen kaulalta ja puree hanhea päähän niin lujaa, että hanhen toinen silmä muljahtaa ulos. Taistelu taukoaa ja koira ui rantaan vierelleni luovuttaen hanhen istualtaan. Ilmoitan koiralle "Vielä löytyy", jolloin sekin muistaa toisen hanhen. Tämänkin hanhen koira luovuttaa istualtaan ilman eri käskyä. Sen jälkeen alan soitella kameraa lainaksi kavereilta, sillä olin antanut oman kameramme vaimon siskolle lainaan - viimeisen kerran metsästysaikana. Lähetän kavereille jo kolmannen hanhiaiheisen tekstiviestin parin viikon aikana ja saan vastaukseksi: "Haista v...".

Takaisin


[Pääsivu|Toiminta|Kalenteri|Kuvagalleria|Toimihenkilöt|SEK 20 vuotta|Palkitut|Liity Jäseneksi|Ilmoitukset|Linkkisivu]


2001-2002 © TT Lipponen