Riekonpyyntiä tunturilapissa

Pohjoisen tunturilappi tarjoaa kanakoiraharrastajalle ylelliset elämykset sekä koiralle että metsästäjälle .Kun kerran olet kokenut tunturien taian niin yleensä palaat sinne aina uudelleen.

Matkavalmistelut kannattaa tehdä normaalia jahtimatkaa huolellisemmin ja hyvissä ajoin.SEK:n jäsenissä on monta lapinkävijää jotka antavat vihjeitä ennen kaikkea hyvistä riekkomaista, sillä pohjoisen maat ovat todella laajat. Täytyy muistaa että metsäautoteitä ei ole, ,joten voit suunnitella jahtisi joko tekemällä päivämatkoja vaeltaen, paikallisten mönkijä-palveluja käyttäen tai lentämällä tunturiin. Lentokone on Utsjoella 20.9-1.10 välisen ajan. Lähtöpaikka on Mantojärvellä hotelli Pohjantulen rannasta. Allekirjoittanutkin on kokenut tunturitaian ja voin suositella että kun on ajanut Kuopion korkeudelta n.1000km autolla ja kuukausia matkaa mielessään unelmoinut, ei kannata jäädä tienvarsiin pyörimään ykköslintuja jahtaamaan.

Mietiskelin tärkeitä asioita, jotka on hyvä ottaa huomioon: Koirasi on oltava "POROVAPAA". Koirasi kunto on syytä olla hyvä,ettei toisena tai kolmantena päivänä ystäväsi hyydy ja joudut itse laajentamaan hakukuviota. Vaatetuksessa on otettava huomioon Lapin erityisolosuhteet. Talvi voi yllättää kesken parhaan syyspäivän. Puhelin kuuluu yleisesti ottaen kauaskin tunturiin. Jonkun on syytä kuitenkin tietää milloin suunniteltu paluupäivä. Muistathan jalkineiden ja sukkien oltava hyvät.

Kun ensimmäistä kertaa katselet tunturin rinteiltä jänkiä ja avautuvaa maastoa, niin minulla ainakin tuli mieleen ajatus että "voi kauhistus kun on laajat maat koiran juosta ja mistäpä sen riekon mahtaisi löytää"

Riekolla on kuitenkin melko looginen käytös pohjolassa. Metsästyksen alkaessa 20.9.sen yleisin oleskelupaikka on vesi-jänkä tai vetinen vaivaiskoivikko, tunturipurojen pajutiheiköiden reunukset. Iltapäivisin sen saattaa tavata jänkien reunoilta tai matalista kuruista. Kun päivät kuluvat ja syksy etenee, riekko nousee tunturin rinteille yhä korkeammalle.

Olen kuullut seisojamiesten monta kertaa kehuvan kuinka minun koirani hakee tunturista tunturiin ja välillä käy kolmannessakin. Kuitenkin olen huomannut käytännössä että kohtuullisen laajasti hakevalla koirallakin tulosta syntyy. Tiedottava koira on tunturissa hyvä. Huomioliivien käyttö helpottaa koiran seuraamista. Tärkeää on että koira toimii riistatilanteessa oikein. Riekko ei kimpoa avanssissa kohti taivasta vaan yleensä lähtee pakolentoon matalalla. Tilanteissa koirasi tulee jäädä ehdottomasti paikalleen, sillä muuten jäävät riistalaukaukset ampumatta tai koirasi on hengenvaarassa ,varsinkin jos on kysymyksessä seuruemetsästys.

Joku sana saaliista on myös paikallaan. Riekkojen (joka lienee pääasiallinen saalis) määrä tunturilapissa ei ole niin altis kannanvaihteluille kuin on etelämpänä Suomessa. Tietysti joskus voi olla toistaan parempia lintuvuosia, mutta jos koirasi pelittää ja haulikon perän takana on saamamies, niin paistille pääsee. Voidaan sanoa tämäkin totuus ja mielestäni hyvä viisaus että: "Jos antajalla ei ole järkeä niin ottajalla täytyy olla"

Lisätietoja voi soitella allekirjoittaneelta numerosta 040-516 1036.

Kuopiossa 01.08.2001 Jussi Pitkänen

Lisätietoja voit saada myös SEK:n jäseniltä: mm. Ari Turunen, Jussi Kortelainen, Pasi Putkonen, Jukka Lipponen, Harri Tunninen. Nämä numerot löytyy SEK:n jäsentiedotteista.

Hotelli Pohjantuli (016-677 771). Kari Westerlund, joka toimii Pohjantulen vetäjänä (040-771 4583). Häneltä myös lentovaraukset ja mm. majoitus sekä muu opastus.

PS. Kevätmetsästys on vielä varmaan joiltakin osin auki, mutta jos se tulee mahdolliseksi niin siitä juttu tuonnempana. Kuvia syysiloittelusta lintujen kanssa myös katseltavana. Joku kevät metsästys kuva mukana noin niin kuin kiihokkeena.

Tiedot kirjannut ylös Jukka Lipponen

Aki ja Cata
Lapin keväthanget
Tuolbajärveltä
Gallomaraksen laitamilta
Tapion ruokoilu
Pulmankijärvi. Jussi & Riitta
Saamamies
Asiallinen luovutus
Taurajokivarressa
Jussi ja kala

 

Takaisin


[Pääsivu|Toiminta|Kalenteri|Kuvagalleria|Toimihenkilöt|SEK 20 vuotta|Palkitut|Liity Jäseneksi|Ilmoitukset|Linkkisivu]


2001-2002 © TT Lipponen