SEK:n Mestariseisojakilpailu 2008

Ja tarina alkaa oottako valamiita? Jussi Makkosen ilmoitus edellisenä iltana oli sokeeraava! "En ikävä kyllä pääse SEK:n mestaruuskilpailun piällysmieheks Rautalammelle". Hätäratkaisuna tein piätöksen, että hoitelen hommelin itse! Sitä ei ois pitänä tehhä, en nimittäin muistana miten verinen tämä kysseinen kilipailu voipi olla. Jonkunlainen järjestys kummiskin suatiin. Saateri räntää satoi ja nollan tienoilla ilima. Parasta mitä voi tehä vappaalla ja housut jalassa??

001

Jälkijoukkoa ja varsin nuortakin väkeä oli mukana seuraamassa kisaa. Siitä se kanakoiraharrastus alkaa.

Nuoriseisoja-kilpailussa oli kaksi kilpailijaa ja Mestariseisoja-kilpailussa oli mukana viisi kilpailijaa.

Otetaanpa alkuun Nuoriseisoja-kilpailu.

1. erä

Mauri Soininen ja Jami

Jamin haku oli pienimuotoista mutta tuloksellista. Jami haki ensimmäisessä erässä 6 minuuttia metsäsaarekkeessa, josta löysi fasaanin ojan varresta. Seurasin aitiopaikalta, kun Jami sai vastatuuleen vainun ojanpenkalla olevaan fasaaniin. Jamin saatua vainun linnusta koira ei vähentänyt vauhtia vaan paransi sitä ja nappasi fasaanin suuhun. Puraisi fasaanin hengiltä ja pudotti ojaan. Mauri oli tohkeissaan, jotta näin ne riistaveriset koirat tekköö. Minä jotta mitenkä se tuo nouto sujuisi? Mauri komentamaan Jamia noutoon. Siitähän tulikin mielenkiintoista. Ei meinanna märkä lintu kelevata. Mauri mulle tietennii, jotta ei huomoo tuota lintua ja heitteli keppiä Jamille merkiksi. No tulihan se lintu sieltä pois ja Mauri tietennii mielissään. Minä tietennii vähän vielä mietiskelin muuta.

011
Mauri ja Jami sekä fasaanikukko

Petri Keinänen ja Kossi

Kossi veteli semmosta iloista nuorenkoiran tyypillistä välillä jaloissa pyörivää ja välillä ihan jo AVO-luokkaan sopivaa hakua. Yksi asia kiinnitti huomiotani. Pellolla mentiin hyvin mutta märkä mehtä ei paljon Kossia kiinnostannu. Mutta eipä löytynnä faskua ei.

012
Tauolla - eipä noin märässä kelissä kovin pitkään istuskeltu. Erkin Muusa tuossa etualalla.

2. erä

Tulimme totutustarhan kuppeelle ja sitten alako tapahtua. Jami veti 3minnuuttia hakua ja sama virsi mutta eri paikka. Jami vetäs tuasiinsa linnun suoraan vauhdista kiinni. Nouto vähän parempi mutta mutta.. No eipä myö paljon mietitty Maurin kanssa, vuan käteltiin.

No pelipä muuttu semmosek nyt ois Petrillä ja Kossilla riistatyöllä heleppo nakki ottoo nuoriseisoja titteli. Laskettiin saman totutustarhan maastossa Kossi irti ja lähtihän se perkkoomaan aukkoa, josta 4 minuutin jälkeen nous fasaani ilimaan. Petri tietennii, jotta eipä se Kossi ou sielläpäinkään. Vähän aikoo seurattuani tilannetta sieltä linnun lähtöalueelta päin se Kossi kumminnii tulla tupsahti. Vaihettiin tuas koirakkoa.

003
Kilpailun tuomari Jukka Lipponen

3. erä 

Eipä ollunna Kossilla lintukosketuksia.

4. erä 

Pitkän haku erän piätteeks (noin 23 min) huusin Petrille, jotta nyt ois tietoo. Petri pisti Kossin asialle ja heureeka! Kossi seisoi puskaan jossa tietolintu lymyili. Siitä luvalla avenssi ja tirppi ilimaan. Kaksi metriä lennettyään lintu tipautti ihtensä maankamaralle ja Kossi tietennii perrään. Pienen kilipajuoksun ja houkuttelun jäläkeen Kossi toi linnun Petrin jalakoihin. Siinäpä se Nuoriseisoja kilpailu oli ratkennut. Onnea Kossille ja Petrille Nuoriseisojatittelistä!

022
Petri kannustaa Kossia noutoon

Hurraa huutojen jäläkeen tuas asiaan.

SEK:n avoimeen Mestariseisoja-kilpailuun osallistui siis 5 koirakkoa.

Ensimmäisenä otetaan käsittellyyn edellisenä päivänä KAER-kokeessa AVO1:n saanut Muusa ja Käsnäsen Erkki.

1. erä 

Erä oli tyhjä, joten 16 minuuttia meni rupatteluksi Muusan tehhessä töitä.

2. erä

Noin 10 minuutin haun jälkeen Muusa otti ja hävisi. Erkin katselimme ja aukolla vähän kuin Döbeln aikanaan aukkoja katsellen. 2-3 minuutin jälkeen Erkki pisti pillin suuhun ja puhalsi ja tiedotustahan se Erkki meinaili vai lienekkö pelekäs että vasta luokan vaihtanna koira häviää mehtään? No hätähän se sano. Pillikonsertin jäläkeen Muusa tietennii tuli paikalle. Tiedotushan se Erkki sano. Asseet tanassa painuttiin paikkaan, josta ei lähtenny mittään?? Purimme asseet latingista. Kahvin jäläkeen Erkki sanoi lähtevänsä kotimatkalle. Se oli tällä kertoo sitten siitä.

Seraavana otetaan käpistellyyn Roi ja Juha Morko.

1. erä

Pikku näppärää hakua 15 minuuttia. Ei tapahtunna kummempaa jälkipolville kerrottavaa.

2. erä

Lyhyen haun päätteeksi totustarhan kuppeella huomasin Roin hiipivän ja ottavan kiinteän seisonnan. Juha oli aukolla ja kutsuin hänet paikalle. Roi kummiskin piätti toisin. Ojan varressa alako jahti, lintu edellä ja Roi perässä. Sankka puska esti linnun nousun ilimaan, joten Roi nappasi tirpin suuhun. Nätti noutohan siitä tuli. Käteltiin sitten ja homma oli bueno.

015

Juha ja Roi tilanteen jälkeen

Girin ja Himasen Pertin tapahtumat seuraavaksi

1. erä

Giri haki 16 minuuttia metässä helekutin hyvvää hakua mutta aakeelle tullessa ei juoksu oikein maittana.

2. erä 

Edelleen samanlaista hakua. Erän aikana Giri otti seisonnan puskassa ja ohjaajan viheltäessä lintu ilimaan voi voi...

3. erä 

Ei lintukosketuksia. Hakuaikaa Girille noin 20 minuuttia.

4. erä 

Lyhyen haun piätteeksi Giri löysi linnun puskasta. Tässä tuomari jo ehti hetken miettiä tiettyä jaloa juomaa riitstyön kunniaksi. Avanssi ja lintu ilimaan. Giri 110 lasissa perrään. Lintu harhautti ja pienen mutkan jäläkeen laskeutu noin 3-4 metrin päähän lähtöpaikasta. Itse asiassa se törmäsi ojan varren puskiin ja jäi sitten ojjaan räpeltämään. Giri jatko matkaa noin 50 metriä enneku älys, että joku puuttuu nimittäin lintu! Girihän kuumu tästä niin paljon, että män ojjaan, jossa vesi rupes melkein kiehummaan. No kahvillehan sitä oltiinkin menossa. Myöhemmin kylymällä linnulla suoritettu nouto oli moitteeton.

16

Pertti on tosi toimessa, kun Giri seisoo puskassa

17

Girin avanssi menee "himpan" pitkäksi. Fasaani yrittää ottaa korkeutta päästäkseen puskasta yli.

31

Girin kylmänlinnun nouto on hieno suoritus


Seuraavana esittelyvuorossa Bira ja Gröndahlin Matti

1. erä

Tässä erässä nihkeää ja päämäärätöntä hakua, joka aivan erän lopussa pikkasen parani.

2. erä

Tässäpä Bira oli kuin uudesti syntynyt ja esittää erinomaista hakua 15 minuuttia mutta jotakin puuttu sano..ei sattunu lintua siihen alueelle.

3. ja 4. erä olivat 2. erän toisintoja mutta ei lintua ei.

5. erä

Lyhyen erän päätteeksi seisonta. Avenssista lintu ilimaan ja koira ihan jonniin verran perrään. Olopahan melekosen lähellä paukkunouto mutta Matti sai kun saikin koiran pysähtymään ja seuraavaksi Biralle kylymän linnun nouto. Bira lähti noutoon määrätietosesti mutta kun lintu piti tuoda Matille alako vaikeudet. Bira pudotti ja Matti sai käskyllä Biran tuomaan linnun lähemmäksi n. 3-4 metrin päähän siihen Bira sen linnun jätti. Matti kävi hakemassa linnun talteen.


Näillä näytöillä kisassa hieno 2. sija. Onnea Matti ja Bira!

24

Bira avanssissa ja ampuja tilanteessa mukana. Tässä on sykettä!

25

Matti paikalla stoppaamassa Biraa

27

Matti ja Bira valmiina noutoon

Viimesenä käsitellään sitten Pessi ja Jussi Kortelainen.

Tässä vois sanoa, että lyhyestä virsi kaanis.

1. erä 

Letkeää hakua VOI-luokkaan täysin sopivata. Haku piättyy noin 5 minuutin jäläkeen seisontaan. Eikun aseet latinkiin. Avansissa tipu ilimaan ja Jussi puotti noin 5 metriin, josta luvan suatuaan Pessi kävi noutamassa . Kaikin puolin konjakin arvoinen tilanne aj esitys.

2. erä

Erinomista hakua noin 15 minuuttia - ei kuitenkaan lintukosketuksia.

1. erän vakuuuttavan riistatyön perusteella Mestariseisoja-kilpailun voitto meni Pessille ja Jussille. Onneksi olkoon! 

09

Jussi ja Pessi voittoisan riistatyön jälkeen

32

Tuomari tekee vielä viimeiset merkinnät ja lähdetään kritiikkiin. Kuvassa vasemmalta Matti ja Bira, Petri ja Kossi, Jarmo (ampui tässä kisassa kameralla), Jukka,  Pertti ja Giri

Kiitän osallistujia siitä, että sain kunniatehtävän arvostella hyviä koiria ohjaajineen. Linnut oli tällä kertaa mitä olivat mutta hyvä puoli, näin huumorin pilkesilmäkulmassa sanottuna, oli se että tehtiin niin vähän riistatöitä ettei konjakkia mennynnä liian paljon.

Jukka Lipponen

 

Takaisin


[Pääsivu|Toiminta|Kalenteri|Kuvagalleria|Toimihenkilöt|SEK 20 vuotta|Palkitut|Liity Jäseneksi|Ilmoitukset|Linkkisivu]


2001-2002 © TT Lipponen