SEK:n Mestariseisojakilpailu 2010

Saksanseisojien Eräkoulutus ry:n Nuoriseisoja ja Mestariseisoja 2010 Kauhajoen Kainastossa

Kaikki sai alkusa siitä (puhutaan siis tämän vuojen mestaruuskisoista, ei maaliman synnystä) ku Virneksen Jarmo ja Himasen Pertti soitteli kesken nuorten koirien opastuksen Junkkari-kisan alla  että pitäs lähtä tuomaroimaan SEK:n mestaruuuskisoja Kainastoon. Kovasti siihen arpeetiin hinkuvat ja hyvä etteivät luvanneet asseitaan ja koiriaan siitä hyvästä. Niimpä lupasin tuumailla ja ilimotella myöhemmin. Pohjosen riekkoreissukin ois eessä ja ehtiä pitäs. Sen verran sattu aikataulut kohilleen että tulin luvanneeksi lähtä. Eli ensin viikko armotonta riekon metästystä Utsjoella ja yhen kotona nukutun yön jäläkeen ajo Kauhajoelle. Reipasta sanosin. Mutta virkistävä tunturi-ilmahan tunnetusti antaa ihimiselle uskomattomia sielun ja ruumin voimia. Tosin Virneksen Jarmo soitteli ja esitti kimppakyytiä joten sain istua herroiksi apumiehen paikalla ja miettiä tulevia koitoksia. Hyvä on palvelu ku tuomari kuskataan kisoihin!!

Perillä Kainastossa olivat saaneet päivän KAER-kokeet päätökseen ja hienoja tuloksia aikaseksi. Ja juhlat sitä myöten. Pitkin iltaa kuitenki alko selkiästi paikallaolijoien tajuntaan hiipiä ajatus seuraavan päivän, seutukunnalla järjestettävästä kenties raskaimmasta, ohjaajien kanttia kysyvästä koitoksesta nimittäin mestaruuskisasta. Itevarmimmat jo kaavaili jatkomakasiinisia pumppuhaulikoita mukaan ku kerran lintuja saa tiputtaa. Kuhan nyt ensin koirat ne linnut löytää ja seisoo. Ohjaajien kurjuuen minimoimiseksi tahikka maksimoimiseksi, ohjaajat välttelivät tarjoilemasta tuomarille muuta ku kahvia, sitäki varoen ettei kilpatoverit lahjonnasta pääse syyttämään. Pulla piti leikata ite.

Aamu valkeni lumisena, jo edellisenä aamuna oli tullut lunta 10 senttiä ja hieman pakkasen puolella. Jännitys tiivisty sitä mukaa ohjaajien keskuuessa ku nimiä mestaruuskisoihin tipahteli, Loppuviimein kisaan ilmottautu 5 huimaa ohjaajaa koirineen, joista 1 Nuori seisoja-kisaan. Loput 4 oli AVO-luokan ikäisiä ja menivät Mestariseisojakisaan.

Ohjaajille oli aamulla ohojeeksi annettu metästys ja nimenomaan kanakoirahenkeen koesääntöjen antaissa osviittaa. Ja ohjaajan aseenkäyttö kisassa ja linnun mahollinen puottaminen seisonnalta katottasiin erityiseksi plussaksi, haettiinhan sitä metästyksellisyyttä ja yhteistyötä koiran kans myös. Kylmän linnun noudossa ohjaajat oli myöski velvotettu ampumaan ite. Kovasti paineita tuli myös SEK:n suunnalta että mestaruuet pitäsi jakaa ku eellisvuotena oli jääny jakamatta. Niimpä tarvittaissa mestaruuet ratkottasiin noutokisalla jos oiken järettömän tiukalle menee.

Maastoon päästyä oli hakuvuorot arvottu ja ”taisto tuima” valamis alakamaan. Seuraavassa päivän tapahtumat hakuvuoroittain.

1. Lkssn Ormkullens Gaia ja Jarmo Virnes

1.erä 10 min. Gaia lähti hakemaan lumisessa pihapiirissä ilosen kepiästi ja sopivalla vauhilla olemattomissa tuulissa. Gaia merkkaili hajuja mutta lintuja ei vaan löytynyt.

2. erä 5 min.Gaia jatkoi ilosta ja kepiää hakua, kävi nopiasti tarkistamassa hajut. Gaia sai pellolle menevät tien varressa hajut linnusta ja tarkenteli lähemmäs, seisoi hetken ja tuuppasi linnun omin lupisa ilmaan. Tällä tempulla Gaian erä jäi lyhyeksi. Samoin Gaian päivä mestaruuskisassa ja pääsivät Jarmon kans lähtemään harjotteleen lintutöitä toisaalle. Jarmo oli myös herrasmiehenä samaa mieltä asiasta.

2. Bourbonnaisinseisojauros Karamain Remus ja Pekka Pirskanen

1. erä 10 min. Nuori seisoja-kisan ainu osallistuja Remu aristeli lumista keliä ja varo hienostuneeseen ranskalaiseen tyyliin tassujaan. Remun haku pihapiirissä oli pienimuotosta töpöttelyä ja Remu kävikin usiasti Pekalta kyselemässä että onko täällä pakko olla. Ja Pekka meinas että on. Ja Remu pysytteli koko ajan näkyvissä. Pellon reunaan tultua ei Remulla ollu yhtään lintukosketusta.

2.erä 20 min. Remun haku jatku metässä edelleen hyvin hyvin pienimuotosena hiipparointina ja maajäläkien tutkimisena. Pekka jo alako tiiusteleenki että mettäkoekki tämä oliki ja kuikki pellon suuntaan. Ja sinnehän sitä Remun kans mentiinki. Vaan ei Remun haku siitä muuksi muuttunu vaikka tuomari oottiki Remun hakua Junkkarin alla pellolla nähneenä että osaa se Remu hakiakki. Mutta nyt ei. Kävi Remu tosin pari kertaa kauempanaki, kävelemällä ja maajäläkiä samalla tutkien. Pekalle piti jo vihjasta että se pitäs tuon Remun meille ettiä ne linnut eikä meijän Remulle. Eikä Remu lintuja löytäny.

3.erä 10 min Remu ja Pekka sai iltapäivällä vielä mahollisuuen näyttää lintutyön mallia vaan näkemättä jäi. Remu ei edelleenkää lähteny hakemaan ja putosipa välillä jäiseen ojaanki. Yhen mahollisuuen Remulle vielä tarjosin, nimittäin noudon. Remu oli rauhallisesti paikallaan Pekan ampuissa ilmaan ja Remu lähti vauhilla ja innolla noutoon. Siihempä ne ilon aiheet sitte loppuki, lyhyeen ku kanan lento. Remu kävi muutaman kerran nyppimässä lintua eikä suostunut lintua tuomaan. Mielessäni arvelin että vetäs Remu lintua vaikka perässään että sais sees yhen onnistuneen osasuorituksen. Vaan ku ei niin ei, nouto meni ns. äitiisä elikkä valamista ei tullu. Pekka ja Remu pääsi oottelemaan toisten valamistumista.

3. KkssuTeerenpelin Sot-V Jami ja Mauri Soininen

1. erä 3 min Jami pääsi hakemaan pellon reunalta ja metän laitaan päästyä nasautti kuusen persiiseen oikein mallikkaan seisonnan Remun hakemalle alueelle. Kyselin Maurilta että mitäpä aattelit tehä johon Mauri totes että ootellaan, tyhjää seisoo. Samassa metrin päästä Jamia tuijotellu kukkoa päätti lähtä lentoon ja Jamin erä loppu lyhyeen. Samasta tilanteesta tosin Remun miinustilille tuli Jamin löytämän linnun myötä väliinjättö.

2.erä 25 min. Jami mennä humppasi pellolla rauhallista laukkaa edelleen ja hakuki alko aueta, tarkasteli mettäsaarekkeet sujuvasti. Pellolla Jami vaati Maurin tukia ja laajuus jäi vähän puutteelliseksi, riistaa ei löytyny.

3.erä 14 min Jami sai iltapäivälle lisää mahdollisuuksia. Jamin aamullinen seisonta oli sen verran vakuuttava että lisää toimintaa Jamin ja Maurin yhteistyöstä halutti nähä. Autoille palatessa Jami haki vielä peltoa, laajuus ja ohjattavuus eivät suuremmin sykähyttäneet kuitenkaan.

4.erä 12 min. Jami pääsi hakemaan ensin lintutornin maastoja. Heti alussa Jami näytti että laajuuttakin löytyy josta Mauri heti tuomarille ystävällisesti koiraasa kehasemaan. Hakualueen tehokkaassa käytössä ja ohjattavuuessa oli tosin edelleen parantamiseen varaa. Jami otti sivutuuleen oikein kauniin ja kiintiän seisonnan ja aseet tanassa Maurin kanssa seisonnalle, jos fasaani lähtee niin pyritään puottaan.. Mauria piti muistutella että alkas olla avanssin paikka ja Maurihan anto koiralle luvan. Jami lähti etenemään ja otti uuen seisonnan Maurin toetessa että linnut on kaukana. Kehotin Mauria jatkamaan ja Jami eteni parilla vaiheittaisella rykäsyllä ja sai peltopyyparven ilmaan jollonka tuomari puhko taivasta. Jami pyitten lähtiissä nätisti paikollaan. Kytkettyä koiran Mauri sano ettei nähny lintuja ennen ku paukku kuulu. Mauri jäi näin Jamin kans ootteleen kylmän linnun noutua. Kylmän linnun noudossa Jami istu ku tauti paikollaan Maurin ampuissa ilimaan ja lähti luvasta innolla noutoon. Linnulle päästyä Jami otti linnun nätisti suuhun ja toi ja luovutti linnun istuen moitteettomasti Maurille. Tässä vaiheessa Maurin naama alako olla jo meleko muikiana.

 

4. Lkssu Vesakon Giri ja Pertti Himanen

1. erä 10 min Giri lähti hakemaan pellolla ja hetken päästä hävisi mettään. Pertin kans sitä kovasti etittiin vaan ei löyetty. Pertti pillittiki usiasti ja loppuviimein Giri jostain selän takaa metästä tuli. Aika kuitenki oli täynnä ja Giri piti kytkeä ku ei tiedottanu riistaa olevan.

2.erä 23 min. Giri lähti hakuun jälleen pellolla ja haki oikein mallikkaasti tuulta ja maastua hyväksikäyttäin, oikein reipasta AVO-luokan hakua jossa laajuuttaki löyty. Ja ohjautu myös erittäin hyvin Pertin pienistä vinkkauksista kaukaaki. Riistaa ei vaan löyetty.

3.erä 15 min. Giri sai hyvällä haullaan lisää mahollisuuksia osottaa lintutyöskentelyään. Ennen autoille palaamista ja maastoon vaihtua, Giri sai vanahan navetan takana hajun jota tarkenteli ja lopulta seiso kiintiästi. Ennen ku Pertti ehti kissaakaa häntäeläimeksi aatella tahikka seisontaa ilimottaa, Giri päätti poimia epäkurantiksi kattomansa kanan pois. Pertille ohje ottaa normaalisti nouto ja Giri toi linnun elävänä ja luovutti istuen kanan elävänä Pertille. Tästä noudosta Girille erikoismaininta!! Giri haki metässä mukavasti, oli supistanu hakua sopivaksi peitteiseen tultaisssa. Vaan lintuja ei löytyny vaikka Giri välillä merkkailiki.

4.erä 50 min Girillä oli nyt näytön paikat mestaruustaistelussa. Girin haku oli nyt hieman verkkaisempaa mutta silti mukavaa katseltavaa. Giri sai vastatuuleen leveän jäisen ojan takaa vainun ja sopivan ylityspaikan löytymisen jälkeen kävi häntä heiluen seisomassa ja lähti uuelleen hakuun, riista oli paennut paikalta. Auringonkukkapellon laijalla Girillä kävi haaveri ja törmäsi kukkoon saamatta siitä vainua ja jäi sievästi paikoilleen. Vielä paluumatka autolle Girillä oli mahdollisuus hakea ja edellisen päivän koestartti alkoi näkyä Girillä väsymyksenä. Ei hakukaan enää oikein maistunu.

5. Kkssu Tankolammen Kuuno ja Heikki Savolainen

1.erä 10 min. Kuuno haki pihametässä sopivalla vauhilla, säännöllisesti ja piti erittäin hyvin yhteyttä Heikkiin. Tietolintu piti pihassa olla vaan ei sitä Kuuno löytäny ja erä jäi riistan osalta tyhjäksi. Heikki vähän epäili että ei se taia Kuuno malttaa ees seistä.

2.erä 7 min. Kuuno lähti hakemaan pellolla rauhallisella vetävällä laukalla ja luovi tuuleen. Ojan varteen Kuuno merkkaili ja mallaili seisontaa josta Heikki jo vähä ehti hättäytyäkki. Kuuno jatkoa hakua ja 10 m haettuaan nappasi komean seisonnan ojaan tuulta vasten. Heikkiä muistutin että puottaakki pitäs jos fasaani lähtee, peltopyille ammutaan ilmaan. Aseet tanassa ja sormi koukistellen mentiin seisonnalle ja Heikki ilimeisesti halus herkutella tilanteella ku ei millään ois halunnu avanssia antaa, ihan piti muistuttaa että semmonen tarvittas. Luvasta Kuuno veti räjähtävällä avanssilla ojan pohjalle josta kana lentoon ja Kuuno paikoillaan. Ja Heikillä palo ruuti yhtä nopiasti ku lännen nopeimmalla aikonaan. Ellei nopiamminki,sen verran lähelle Heikki tulitti. Kana sai osuman ja tipahti haavakkona pellolle juoksemaan ja sitä ei Kuuno kestäny vaan ampas Heikin kielloista huolimata paukkunoutoon. Joka seki päätty siihen että Heikki sen linnun ite sieltä ojasta nouti kun Kuuno oli sen ojanpohjalle eläinsuojelullisista syistä lopettanu. Valitettavasti Kuunon päivä mestaruuskisassa loppu tähän paukkunoudun vuoksi. Mutta linnunotto ja seisonta oli kerrassaan loisteliasta toimintaa Kuunolta ja piirti lähtemättömän kuvan tuomarin verkkokalavoille!! Kyllä harmitti Kuunon puolesta!!

Nuoriseisoja-kisa

Vaikka Nuoriseisoja-kisassakin painopiste oli koiran ja ohjaajan toiminnassa ja metästyksessä, ei Remu ja Pekka saaneet yhtään hyväksyttyä osasuoritusta aikaseksi, SEK:n painostuksen myötä Nuori seisoja-titteli päätettiin kuitenkin jakaa. Tuomarin ominaisuuessa piti koittaa ettiä ees joitakin perusteluja tittelin jakamiselle ja Junkkarin loppukisaan pääsykin siihen piti ottaa mukaan. Sekä lisätä erityismaininta.

Nuori seisoja 2010 siis Karamain Remus, ohjaaja Pirskanen Pekka ja erityismainintana RUIKKU-TITTELI hyväksyttyjen osasuoritusten puuttuessa. Onnittelut vielä kerran Remulle ja Pekalle!!

Mestariseisoja-kisa

Mestariseisoja-tittelin jakamisessa ei ollut epäilyksen häivääkään. Erinomainen hyväksytty riistatyö, nouto sekä koiran ja ohjaajan yhteistyö yhdistettynä hillittyyn ohjaukseen.

Mestariseisoja 2010 on siis Teerenpelin Sot-V Jami, ohjaaja Soininen Mauri!! Erittäin suuret onnittelut vielä kertaalleen Jamille ja Maurille!! Jami on miellyttävä koira jolla lähtisin milloin tahansa metälle!!

Haluan esittää Saksanseisojien Eräkoulutus ry:lle suuret kiitokset luottamuksesta sekä kunniasta tuomaroida Nuoriseisoja ja Mestariseisoja kilpailua! Päivä oli erittäin antoisa ja mukava, kilpailu oli hauskaa mutta totista mistä erikseen vielä kiitokset kaikille osallistujille.

Rautavaaralla 28.10.2010
Tommi Väisänen

 

Takaisin


[Pääsivu|Toiminta|Kalenteri|Kuvagalleria|Toimihenkilöt|SEK 20 vuotta|Palkitut|Liity Jäseneksi|Ilmoitukset|Linkkisivu]


2001-2002 © TT Lipponen