Vesi-ja jälkityökoe ja siihen osallistuminen sekä siihen valmistautuminen.

Vesi-ja jälkityökokeen säännöt

 

Zorron onnistunut suoritus. Vesi-ja jälkityökokeeseen osallistuvan tulee muistaa että vesi- sekä jälkityökokeet ovat osa KAER-koetta, joten niihin täytyisi suhtautua sen mukaisesti.

Valmistautuminen ja harjoittelu tulisi olla mahdollisimman monipuolista ja vaikka esim. Nuo-luokassa heittoetäisyys on vain 10-15m, kannattaa harjoitella myös pidemmältä matkalta ennen vesityökokeeseen osallistumista. Perusopetuksen jälkeen siirrytään melko nopeasti käyttämään lintua noutokohteena, sillä tuomarit suosittelevat, että Nuo-luokassa pyritään käyttämään sorsalintua damien ja kapuloiden sijaan, OIKEATA metsästystä mukaillen.

Avoimessa luokassa vieläkin nähdään, että ohjaaja on opettanut koiransa noutamaan VAIN heittoetäisyyden päästä, eli n.30-40m matkalta. Opettelu kannattaisi aloittaa tietenkin näistä matkoista, mutta hyvin nopeasti siirtyä 100m etäisyydelle ja jopa ylikin. Tämä tietenkin edellyttää avustajan käyttöä.

Erittäin tärkeää kokeissa on ohjattavuus, eli jos koira ei ole vaikeassa maastossa ohjattavissa, ollaan pahassa pulassa, jos mieli saada hyvät pisteet. Avo-luokassa esiintyvä paukkunoutotaipumus tulisi estää jo pentuvaiheessa, opettaen koira istumaan aina putoavan esineen nähdessään ja välttäen liiallista harjoittelua, josta innokas koira kiihtyy.

Vesityökoe suoritettu onnistuneesti. Luovutus. Voi-luokassa on vielä jonkun verran liian paljon käskysanoja ohjaajilta, tuomarit sakottavat turhista käskyistä Voi-luokassa, periaate on, että koira lähtee käskystä ja luovuttaa käskystä, kaikki ylimääräinen, ohjausta lukuun ottamatta on turhaa ja pudottaa pisteitä. Sama malli kannattaa omaksua jo Avo-luokassa.

Jälkityön opettelu taas olisi hyvä aloittaa jo ennen nousua Voi-luokkaan, koska siitä on käytännönhyötyä metsästystilanteissa. S-kirjaimen muotoisen jäljen sijaan kannatta vetää ympyröitä ja muita erilaisa kuvioita, jopa niin että jälki päättyy ohjaajan taakse. Ajatus tässä on se, että koira ei opi oikomaan mutkia tietynlaisella kuviolla, tosin metsästystilanne ja haavakon nouto on paras harjoitus jälkityöhön.

Pisteet vesityökokeesta: 5 x 4. Kiitos.

 


Ohessa vielä Vesi-ja jälkityö kokeiden säännöt, jotka ovat melkein paras opas jos sen lukee ajatuksen kanssa.

Vesityökuulumisin: Jukka Lipponen

 

Takaisin


                                [Pääsivu|Toiminta|Kalenteri|Kuvagalleria|Toimihenkilöt|Palkitut|Liity Jäseneksi|Ilmoitukset|Linkkisivu]


2001-2002 © TT Lipponen